2014-04-25

Co dobrego mają w sobie: warzywa


Nowy cykl wpisów, w których będę opisywać co dobrego mają w sobie poszczególne grupy produktów spożywczych, ponieważ rzadko kiedy zdajemy sobie z tego sprawę. 

BROKUŁY - cenne źródło witaminy C (ok. 200g pokrywa dziennie zapotrzebowanie) oraz m.in. witaminy A, B1, B2, PP. Zawierają wiele składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, potas, selen oraz błonnik.

KALAREPA - charakteryzuje się sporą zawartością przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin z grupy B, C, K, beta-karotenu i soli mineralnych (wapń, magnez, żelazo, fosfor).

SZPINAK - zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, beta-karoten i witaminy z grupy B. Jest bogaty w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę.

SZPARAGI - to istna bomba witamin i składników mineralnych. Bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Mają także działanie bakteriobójcze.

BRUKSELKA - źródło wielu witamin, m.in. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K (zaledwie 150g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C). Zawiera również spore ilości beta-karotenu, kwasu foliowego oraz związki azotowe, chlorofil, karotenoidy i gluzkozynolaty. Znajdziemy w niej również składniki mineralne takie jak: potas, magnez, wapń, cynk, białko i węglowodany.
 
źródło: weheartit.com




 OGÓREK - ich wartość odżywcza nie jest za bogata, zawierają jednak dużo związków o charakterze zasadowym. Zawiera witaminy z grupy K i mikroelementy takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez czy fosfor.

ROSZPONKA - świetne źródło witamin: beta-karotenu (prowitaminy A), C, B6, a także B1, B2 oraz soli mineralnych (żelazo, potas, mangan, miedź, cynk i wapń).

RUKOLA - zawiera spore ilości witaminy C, a także dobroczynne olejki eteryczne.

SAŁATA RZYMSKA - uznawana jest za najbardziej wartościową ze wszystkich sałat. Zawiera spore ilości karotenu oraz jest cennym źródłem witamin: B1, B2, PP oraz C. Jest także bogata w wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo.

SAŁATA LODOWA - zawiera witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten. Znajdziemy w niej wiele składników odżywczych takich jak żelazo, magnez, potas, jod czy wapń. Listki bogate są w antyoksydanty.

POR - zawiera dużo soli mineralnych: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo i siarkę. Ponadto jest bogaty w witaminy: C, A, E, B1, B2, PP.

ZIELONY GROSZEK - dostarcza organizmowi spore ilości białka, działa odkwaszająco (utrzymując równowagę kwasowo-zasadową). Jest także cennym źródłem witamin: C, D, K oraz witamin z grupy B a także beta-karotenu. Znaleźć w nim możemy kwas foliowy, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, kobalt, jod, cynk oraz magnez.

źródło: 24.media.tumblr.com

KALAFIOR - znajdziemy w nim witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K oraz składniki mineralne: potas, magnez, żelazo, sód, mangan, wapń, fosfor, miedź, jod, chlor i fluor. Ponadto zawiera białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas foliowy i kwas pantotenowy.

CUKINIA - ma wyjątkowo niską wartość energetyczną a ponadto zawiera mnóstwo witamin C, A, K i witamin z grupy B. Bogata jest w beta-karoten i składniki mineralne takie jak magnez, potas oraz żelazo.

BAKŁAŻAN - dostarcza sporych ilości potasu, a także wapń i magnez. Jest cennym źródłem błonnika. Witamin zawiera niewiele, w tym nieduże ilości witaminy C i A. Natomiast fioletowa skórka bakłażana zawiera bardzo cenne związki fenolowe.

CZOSNEK - znajdziemy w nim olejki eteryczne oraz lotne i organiczne związki siarkowe ( allinę i skordyninę A i B) . Zawiera również flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo i magnez.

SELER - zawiera witaminę A, E, C, PP oraz witaminę B kompleks i kwas foliowy. Ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych cennych składników mineralnych takich jak: wapń potas, cynk oraz niewielkie ilości magnezu i żelaza. Jest bogatym źródłem czynnych substancji czyli flawonoidów i furanokumarynów.

ZIEMNIAK - ma właściwości zasadotwórcze. Zawiera składniki mineralne takie jak: magnez i potas oraz niewielkie ilości wapnia, żelaza i fosforu. Cenne źródło praktycznie wszystkich witamin: A, B1, B2, B3, B6, PP, najwięcej zawiera za to witaminy C. Ponadto bogaty jest w błonnik.

źródło: weheartit.com

PAPRYKA - bogate źródło witaminy C (najwięcej w odmianach czerwonych). Zawiera także beta-karoten, rutynę, luteinę, kwas foliowy, zeaksantyny, selen, potas oraz błonnik. Dostarcza również sporo witaminy E i B6.

IMBIR - zawiera przede wszystkim olejki eteryczne oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy.

FASOLA - białko fasoli ma sporą zawartość lizyny oraz jest zasadotwórcze. Zawiera lecytynę, witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także minerały: fosfor, potas, magnez i wapń. Jest bogata w lignany oraz beta-karoten.

CEBULA - jest bogatym źródłem witamin i mikro- praz makroelementów. Zawiera także składniki mineralne takie jak fosfor, siarka, cynk, krzem.

MARCHEW - główne źródło beta-karotenu (wystarczy 10g marchewki by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A). Ponadto zawiera witaminy z B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu i jodu.

PIETRUSZKA - jest bogata w prowitaminę A, witaminę C i minerały: żelazo, wapń, magnez i potas.

źródło: weheartit.com

BURAK - zawiera dużo witaminy C i B1 oraz wiele marko- i mikroelementów. Znajdziemy w nim wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.

KUKURYDZA - bogata jest w witaminy B, E i A. Zawiera kilka cennych składników mineralnych: fosfor, selen, potas i magnez. Polecana jest osobom na diecie bezglutenowej - ziarna kukurydzy nie zawierają białek glutenu.

RZODKIEWKA - zawiera spore ilości minerałów: żelazo, miedź, potas i mangan. Jest bogata w witaminę C oraz komplet witamin z grupy B i błonnik.

BIAŁA RZODKIEW - znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, wapń, sód, fosfor, żelazo, magnez, cynk, molibden), białek, węglowodanów, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych.

POMIDOR - choć tak naprawdę jest owocem, to przez wiele osób jest uważany za warzywo więc postanowiłam umieścić go tutaj. Zawiera kwas liponowy (ALA), cholinę i likopen. Ma wysoką zawartość potasu, błonnika, kwasu foliowego i witaminy C.

BÓB - zawiera dużą ilość białka, węglowodanów oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Ponadto jest źródłem żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i karotenu.


źródło: weheartit.com


Domyślam się, że nazwy części składników niewiele mówią o tym jaki mają one wpływ na nasze zdrowie ale będzie poświęcony im jeden większy wpis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz