Zielone warzywa dobrze smakują zarówno razem jak i osobno, więc można łączyć je na wiele sposobów i według własnych upodobań. Zaletą zielonych zup jest to, że są smaczne, lekkie, mają mało kalorii, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Poniżej przedstawię parę prostych przepisów, a bardziej kompozycji, bo baza pod zupę jest jedna. Najtrudniejszym zadaniem jest tylko znalezienie odpowiedniego dla siebie smaku.

*część warzyw potrzebuje trochę odmiennego potraktowania niż tylko wrzucenie do garnka i zmiksowanie ale o tym poniżej
KOMPOZYCJE:
DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ?
AWOKADO - co prawda jest to owoc, a nie warzywo, ale świetne nadaje się do zupy. Zawiera dość sporo kalorii, ale za to bardzo zdrowych. Korzystnie wpływa na mózg, serce i oczy. Działa przeciwzapalnie, a dzięki licznej ilości antyoksydantów pomaga dłużej zachować młodość. Dzięki zawartości kwasu foliowego powinny go spożywać także kobiety w ciąży lub starające się o dziecko.
* Awokado obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Do zupy najlepiej dodawać pod koniec gotowania. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup
BROKUŁY - cenne źródło witaminy C (ok. 200g pokrywa dziennie zapotrzebowanie) oraz m.in. witaminy A, B1, B2, PP. Zawierają wiele składników mineralnych takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, potas, selen oraz błonnik.
BRUKSELKA - źródło wielu witamin, m.in. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K (zaledwie 150g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C). Zawiera również spore ilości beta-karotenu, kwasu foliowego oraz związki azotowe, chlorofil, karotenoidy i gluzkozynolaty. Znajdziemy w niej również składniki mineralne takie jak: potas, magnez, wapń, cynk, białko i węglowodany.
CUKINIA - ma wyjątkowo niską wartość energetyczną a ponadto zawiera mnóstwo witamin C, A, K i witamin z grupy B. Bogata jest w beta-karoten i składniki mineralne takie jak magnez, potas oraz żelazo.
* Cukinię do zupy kroimy na kawałki (nie obieramy ze skórki). Warto wzbogacić smak zupy z cukinii śmietankowym serkiem topionym lub serem pleśniowym.
RZODKIEWKA - zawiera spore ilości minerałów: żelazo, miedź, potas i mangan. Jest bogata w witaminę C oraz komplet witamin z grupy B i błonnik.
* Wykorzystujemy także liście! Myjemy je dokładnie i dodajemy do zupy razem z czerwoną częścią rzodkiewki. Część rzodkiewek wyciągamy przed zmiksowaniem i dodajemy do zupy przed podaniem.
SZPARAGI ZIELONE - to istna bomba witamin i składników mineralnych. Bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Mają także działanie bakteriobójcze.
* Przed dodaniem do garnka dokładnie obieramy ze skórki i odcinamy małe pąki. Dodajemy je do zupy po zmiksowaniu.
SZPINAK BABY - zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, beta-karoten i witaminy z grupy B. Jest bogaty w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę.
ZIELONY GROSZEK - dostarcza organizmowi spore ilości białka, działa odkwaszająco (utrzymując równowagę kwasowo-zasadową). Jest także cennym źródłem witamin: C, D, K oraz witamin z grupy B a także beta-karotenu. Znaleźć w nim możemy kwas foliowy, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, kobalt, jod, cynk oraz magnez.
![]() |
źródło: http://weheartit.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz