2014-05-31

Podkręć swoje myślenie, koncentrację i pamięć!



Nasz mózg spala więcej energii niż inne organy potrzebną do produkcji  i przesyłania sygnałów elektrycznych, kontrolując wszystkie procesy od oddychania do myślenia.  Sprawność umysłu zależy w dużym stopniu od naszej diety. Nie chodzi tu oczywiście o to, aby zamienić się w zombie i zjadać innym mózgi ;) Oczywiście żartuję, ale warto zastanowić się nad tym, jak się odżywiać aby poprawić pamięć i koncentrację.


Białko:
Gdy od rana chcemy przygotować się do lepszej pracy umysłowej warto aby nasz pierwszy posiłek zawierał dużo białka. Śniadanie z nich złożone poprawia koncentrację, szybkość reakcji myślowych, zapamiętywanie i sprzyja dobremu nastrojowi. Dodatkowo utrzymuje wysoki poziom cukru we krwi nawet do późnego popołudnia.
Znajdziemy je w:
  • jajkach - są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka (paradoksalnie więcej zawiera go żółtko). Zawierają sporo aminokwasów, których organizm sam nie potrafi sobie wyprodukować. Dodatkowo w żółtku znajdziemy lecytynę, która jest bardzo ważnym składnikiem odpowiedzialnym za sprawne przesyłanie impulsów nerwowych.
  • chudym mięsie (szczególnie drobiowym) - kolejne źródło pełnowartościowego białka, zawiera go niewiele więcej niż jajka. Białko zwarte w mięsie drobiowym wysoką wartość biologiczną czyli o zbliżonej budowie do ludzkiego.
  • mleku, jogurtach - zawierają lekkostrawne białka.
  • białym serze - dostarcza organizmowi niezbędnych przez cały dzień składników odżywczych i w dodatku jest lekkostrawny.
  • rybach - zawierają łatwo przyswajalne białka o strawności ponad 90%.



źródło: http://weheartit.com/

Kwasy Omega-3 i Omega-6:
Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam, dlatego konieczne jest spożywanie wraz z pożywieniem. Wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu już od początku życia płodowego. Dieta pozbawiona tych kwasów powoduje osłabienie pamięci i zdolności umysłowych oraz szybsze starzenie się mózgu.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 znajdują się przede wszystkim w rybach, niektórych roślinach i olejach wytwarzanych z orzechów.
Kwasy tłuszczowe Omega-6 występują w drobiu, jajach, awokado, orzechach, płatkach zbożowych i w większości olejów roślinnych.




Antyoksydanty (przeciwutleniacze):
Są to związki usuwające z organizmu nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia i przeciwdziałają powstawaniu chorób, szczególnie cywilizacyjnych. Mają istotne znaczenie w profilaktyce zaburzeń czynności mózgu.
Znajdziemy je przede wszystkim w:

  • zielonej herbacie - zwiększa poziom dopaminy aby poprawić pamięć i koncentrację.
  • awokado - zwiększa koncentrację i rozwój mózgu.
  • czerwonej kapuście
  • gorzkiej czekoladzie - stymuluje zwiększony przepływ krwi do mózgu powodując poprawę koncentracji i pamięci.
  • jagodach - zawierają ich spore ilości, poprawiają funkcjonowanie mózgu.
  • pomidorach - chroni przed Alzheimerem i udarem mózgu.
  • kawie - wspiera koncentrację i dodatkowo zmniejsza ryzyko chorób psychicznych takich jak demencja.
źródło:  http://neuromorphogenesis.tumblr.com/



Cholina (wit. B4):
Niezastąpiona, bierze udział w wielu ważnych procesach dodatkowo pomaga utrzymać odpowiednią wagę. Wpływ biologiczny choliny: buduje neurony (komórki układu nerwowego) i chroni je przed działaniem szkodliwych czynników, poprawia pamięć (szczególnie u osób w starszym wieku).
Zawierają ją:
  • kalafior - poprawia efektywność w zapamiętywaniu faktów, liczb, dat np. do egzaminu.
  • fasola - wspomaga proces uczenia się i zapamiętywania oraz obniża nadpobudliwość.
  • ziemniaki
  • soja - ma dobry wpływ na mózg, pamięć, likwiduje stres.
  • ryż



Składniki mineralne:
Potas:
Bardzo ważny minerał dla mózgu. Wspomaga przesyłanie impulsów elektrycznych w mózgu oraz pobudzanie neuronów mięśni. Znajdziemy go między innymi w melonie, morelach, pomidorach, śledziach.

Magnez:
Jego niedobór powoduje zmęczenie fizyczne i psychiczne, obniża pamięć oraz koncentrację. Odpowiednie stężenie magnezu wpływa korzystnie na układ nerwowy. Przywraca równowagę psychiczną oraz usprawnia myślenie. Dzięki niemu łatwiej skoncentrować nam się na różnych zadaniach oraz przyswajać wiedzę. Magnez zawierają: kakao, orzechy włoskie, brazylijskie, pestki dyni, kasza gryczana, banany.

Żelazo:
Niedobór żelaza powoduje gorsze skupienie i rozdrażnienie. Upośledza także zdolność krwi do wiązania komórek w tlen potrzebny do odpowiedniej prazy mózgu. Pierwiastek ten odpowiada za kontrolę nastroju oraz stanu psychicznego. Znajduje się w: zielonych warzywach, roślinach strączkowych, zbożach, drobiu, rybach, owocach morza.



Woda:
O jej dobroczynnych właściwościach pisałam już wcześniej. Ma ona znaczny wpływ na koncentrację, pamięć krótkotrwałą czy refleks. Przy już nieznacznym odwodnieniu pogarsza nam się pamięć, jesteśmy roztargnieni, nasz organizm zaczyna wolniej reagować i szybciej się męczyć.


źródło: tumbrl.com
Czego unikać?

  • sztucznie słodzone produkty (np. napoje gazowane, słodycze) - z badań wynika, że uszkadzają połączenia nerwowe zaburzając pamięć i koncentrację do nauki, zmniejszają zdolność uczenia się.
  • alkohol - intensywne picie powoduje rozległe i daleko posunięte zmiany w mózgu, ogólnie wpływa na pogorszenie pamięci i koncentracji.


Przy zdrowej diecie nie zapomnij także o odrobinie ruchu, aby zadbać o odpowiednie dotlenienie mózgu,  poprawiając pamięć i koncentrację (brak tlenu zabija szare komórki). Ważne jest również wysypianie się - już 72 godziny bez snu wyniszczają mózg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz