2015-07-13

Pieczony łosoś w płatkach migdałów ze szpinakiem




Wracam ponownie po długiej przerwie! Tym razem postaram bardziej skupić się na prowadzeniu bloga oraz rozszerzyć tematykę o swoje ulubione i przede wszystkim zdrowe przepisy. Wkrótce również popracuję trochę nad wyglądem bloga, aby bardziej podkreślić nowe zmiany (na lepsze oczywiście!).


PIECZONY ŁOSOŚ W PŁATKACH MIGDAŁÓW ZE SZPINAKIEM:

SKŁADNIKI (dla 1 osoby):

ŁOSOŚ:
- 1 filet z łososia
- cytryna
- oliwa
- sól
- pieprz ziołowy
- płatki migdałów

SAŁATKA:
- garść szpinaku baby
- ok. 5 pomidorków koktajlowych
- połowa dojrzałego średniej wielkości awokado
- płatki migdałów

DRESSING:
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- pieprz ziołowy


1. Łososia obieramy ze skóry, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą oraz przecieramy oliwą. Zostawiamy na ok 10 minut.

2. Rozgrzewamy piekarnik do ok 200 stopni. Łososia obtaczamy w płatkach migdałów, wsadzamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

3. Przyrządzamy dressing: wszystkie wyżej wymienione składniki mieszamy ze sobą.

4. Szpinak myjemy i układamy na talerzu. Następnie polewamy przygotowanym sosem. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół,  a awokado w cienkie paski i układamy na szpinaku. Całość posypujemy płatkami migdałów.

5. Upieczonego łososia kładziemy na sałatce i podajemy. Najlepiej ze szklanką zimnej wody z cytryną i świeżą miętą:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz